Elektromos motor rendelése Kínából: az árak mögött rejlő buktatók

Mostanság több facebook csoportban, fórumon felmerült, hogy egyenesen Kínából mennyivel olcsóbb megvenni egy Sur-Ront vagy egy Talaria-t. Valóban ilyen egyszerű az elektromos motor rendelése? A valóság szokás szerint árnyaltabb. Ebben a cikkben azt foglaljuk össze, hogy milyen buktatói vannak az ilyen beszerzésnek, illetve, hogy milyen különbségek vannak az európai és a kínai modellek között?

Európán kívülről rendelni mindig nehezebb és bizonytalanabb, mint az Európai Unión belülről. Ennek oka részben az eltérő piaci előírásokban rejlik. A más országoknak, vagy más földrészre gyártott modellek kevésbé szigorú előírásoknak felelhet meg, mint az európai modellek. Hiányozhat belőle például a CE tanúsítvány, ami az Európai Unióban való forgalomba hozatalhoz elengedhetetlen. Az ilyen dokumentációk hiánya komoly akadályokat jelenthet a termék forgalmazásában és használatában, és ez csak az egyik bukttaója az elektromos motor rendelésének Kínából.

Miért lehet olcsóbb elektromos motor rendelése külföldről?

A gyártók az egyes piaci előírások szerint módosítják a járműveket, így például a kínai piacra gyártott Talaria modellben már jelentősek a változások, hiszen Kínában nem olyan szigorúak a biztonsági és műszaki előírások, mint az Unióban. Például egy ilyen elektromos motor nem rendelkezik a fentebb is említett CE tanúsítvánnyal. Ez pedig előfeltétele lenne ugyebár, hogy az európai unión belül egyáltalán forgalmazható legyen. Ez a dokumentum nemcsak a forgalomba helyezéshez, de úgy általánosságban is szükséges.

A két fő költség

Két fő költség van, amit a Kínából történő rendeléskor az emberek általában szeretnének elkerülni:

Egyrészt az import költségek. Ilyen költség a vám, az áfa és a különböző kezelési díjak. A kínai, vagy más külföldi webshopok nem szokták ezeket feltüntetni, ezek a költségek ugyanis gyakran rejtve maradnak vagy kijátszásra kerülnek az elektromos motor rendelésekor.

Másrészt az importőri és kereskedői felárak. Ha külföldről rendelünk, akkor nem kell a hazai forgalmazó árrését megfizetni, de fontos kiemelni, hogy ez azt is jelenti, hogy minőségi kifogás esetén nincs is kihez fordulnunk. 

Mivel számolhatunk? Általában 1 év gyártói garanciát adnak a külföldről vásárolt motorokhoz. Mivel azonban a motor nem hivatalos importőrön keresztül érkezett a vásárlóhoz, ezért a gyártó nem is ismeri el az esetleges minőségi kifogást. Az eredeti kínai értékesítőn keresztül pedig sok sikert bármit is behajtani, ha egyáltalán még elérhető.

Az elektrorider raktára
Az elektrorider raktárában sorakozó elektromos motorok

Nézzük a szállítást!

A témában megkerestünk, és véleményükről kérdeztünk több szállítmányozó céget, akik az elektromos motor rendelésével és beszerzésével kapcsolatban másféle anomáliákat is megfogalmaztak.

Egy elektromos motorkerékpár szállítása igen bonyolult, mivel a jármű imo 9-es besorolásba tartozik, többek között az un3480-as akkumulátorbesorolás miatt. Így veszélyes áruként lehet csak szállítani. Ha megtörtént az elektromos motor rendelése, és a hozzá kapcsolódó szállítás, azt csakis egyesével tudja az eladó feladni, vagyis egy ilyen termék a szállítás során egy ún. gyűjtő konténerbe kerül. Elektromos motort a besorolása miatt ilyen gyűjtő konténerben nem lehet szabályosan szállítani. 

Amennyiben a csomag mégis beérkezik szabálytalanul Magyarországra, akkor két forgatókönyv lehetséges.

  • A legoptimistább, hogy nem akad fenn a vámon, majd a vásárló befizeti a megállapított vám és áfa költséget, és kézhezkapja a terméket.
  • Ha kiveszik vámszemlére, akkor legnagyobb valószínűséggel elkobozzák, mivel az okmányok alapján az Európai Unió területére nem hozható be. A speditőr cég elmondása szerint ilyenkor a NAV hivatalból eljárást indít, mivel a megrendelő nem megfelelő gondossággal járt el.
Silence elektromos robogók az elektrorider bemutatótermében
A Silence elektromos robogók nem Kínában készülnek

A megfelelő dokumentáció

Ahogy fent is írtuk, a gyártók mindig az adott piacra optimalizálják a termékeket, így a külföldi (amerikai, kínai stb.) specifikációk eltérnek az európaitól. Ahhoz hogy ezek a külföldi piacra gyártott motorok megfeleljenek a hatályos jogszabályoknak, módosítani kell a motorokat (csakúgy mint pl. az autóknál), legyen rajtuk a jól ismert CE minősítés. Mindez természetesen költségeket jelent, melyek meg kell fontolnunk előre.

Az is rendszeresen előfordul bizonytalan eredetű motoroknál, hogy nincs alvázszámuk, vagy esetleg módosították azt, illetve nem rendelkeznek C.O.C. papírral. Ha ez hiányzik, nem lehet Európában hivatalosan használni. Ez alap esetben nem jelenthet nagy problémát, főleg ha egy kicsit bátrak vagyunk, de egy esetleges balesetnél súlyos következményekkel jár.

Ami még számít egy szürke importos elektromos motor rendelésnél, hogy mi történik, ha bármi hiba lép fel. Ha egy ismert márkáról beszélünk, általában megoldható a szervizelése a hivatalos képviseletnél, de sajnos nem minden esetben és sokszor csak felárral. Ha egy ritkább márkáról, típusról van szó, nehezebb még a legáltalánosabb dolgokat is megoldani.

A garancia kérdése

A garancia pedig talán a legkardinálisabb kérdése az elektromos motor rendelésének. Ha nem a hivatalos értékesítési láncon keresztül lett vásárolva a motor, szinte biztos, hogy a gyártó semmilyen garanciát nem fog rá vállalni. Ez komoly problémákat okozhat a hibák kezelése és a szervizelés során.

Ha bátrak és bevállalósak vagyunk, nem számít a közúti közlekedés, szeretünk magunknak bütykölni és nem igényeljük a garanciát, nyugodtan vágjunk bele elektromos motor rendelésébe, bárhonnan. Ellenkező esetben viszont mindenképpen a hivatalos importőrt ajánljuk.

További blogbejegyzéseink

Silence S01 nagyteljesítményű elektromos robogó
E-TWOW Elektromos roller GT SL
Silence városi elektromos motor az elektroridertől
Elektromos motorok - elektrorider
Talaria TL4000 elektromos terepmotor
Tromox Ukko elektromos motor
Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat