1. helyezés hagyományos versenyen Sur-Ron elektromos motorral

A Sur-Ron elektromos motorkerékpár az egyik legizgalmasabb terepmotor, amellyel a közelmúltban találkozhattunk. A nagy teljesítményű, mégis elérhető árú elektromos motorkerékpár. Első látásra nem biztos, hogy mindenki komolyan veszi az 50 kilójával és a 6kW-os teljesítményével, de már többször bizonyította kiemelkedő képességeit a benzinmotoros társaival szemben is. Most például kategóriájában az első helyen végzett egy coloradói endúró versenyen.

A Sur-Ron elektromos motorkerékpárt 2016-ban mutatták be és azonnal sláger termékké vált. Elérhető áráért, ami itthon 1 500 000 Ft (bruttó), egy 6 kW teljesítményű és 72 km/h végsebességű, kiváló terepképességekkel rendelkező motorkerékpárt kapunk.

Ritkán láthatjuk azonban, hogy a hivatalos versenyeken indulnak a benzines motorkerékpárokkal egy kategóriában. Az alábbi versenyvideóban Tucker Neary benevezett a Sur Ron-nal a Colorado-i Naturitában tartott helyi Hare Scramble versenyén.

Tucker a következőket nyilatkozta:

„A verseny egy 2019-es Sur-Ron X-el indultam a Sportsman osztályban, ami egy besorolás nélküli osztály, így bármilyen méretű és hajtású motorral lehet indulni. A verseny előtt csupán egyszer mentem a motorral, így azt ugyan láttam, hogy jól együtt tudunk működni, de nem tudtam mire számíthatok, a benzines motorokkal szembeni küzdelemben.”

„A hagyományos krosszmotorok komolyabb futóművel és nagyobb erővel bírnak. Ez a két dolog volt a legnagyobb hátrányom a Sur-Ron X nyergében. A versenypálya durva, darabos és köves volt, és ez a motor nem szántotta fel a durva pályát, mint egy hagyományos benzines motor, ezért körültekintően kellett megválasztanom az útvonalamat, és próbáltam stratéga lenni, amikor nehéz szakaszokhoz értem. Meg tudtam tartani a sebességet a gyors szakaszokon, de a lóerők hiánya észrevehető volt, amikor egy-egy meredek dombon másztam fel, vagy pedig egy másik versenyző gyors előzéséhez volt szükségem erőre. A Sur-Ron előnyei, hogy könnyű és fürge, ami sokszor ellensúlyozta a kisebb teljesítményt. Ha a megfelelő útvonalat választottam és lendületet adtam, akkor ez az elektromos motor szépen teljesítette a pályát. ”

A Tuckernek még egy előnye volt a Sur Ron fedélzetén: A csendes lopakodás.

„A hagyományos benzines motoron mindig hallhatjuk a versenytársakat amikor közel járnak hozzád, és ennek megfelelően tervezhetsz. Viszont itt senki sem tudta, hogy ott vagyok! Ezért elkezdtem használni a dudát, mert tudtam, hogy anélkül simán elsodrom a pályasegítőket, amikor áthaladok mellettük. A többi versenyzőnek fogalma sem volt, hogy már mögöttük vagyok.”

A fárasztó 3 körös verseny rendkívül durva terepet fed le, és Tuckernek ennek a teljesítése mindössze 58 percet vett igénybe.

A Sur Ron akkumulátora 2 kWh kapacitású, ez nem rossz, de a verseny során csak kis híján volt elegendő. A hosszú verseny homokon, köves talajon elhasználta ezt az energiamennyiséget.

A verseny végéhez közeledve a Tucker Sur-Ronjában majdnem teljesen lemerült az akkumulátor. Ekkor a motor teljesítménye automatikusan visszavesz a 6 kW-os teljesítményről a 3-kW-os normál módra.

Mindössze négy kanyar maradt az utolsó körből, amikor az akkumulátor teljesen lemerült és Tuckernek be kellett tolnia a célvonalon a motort. Ugyan kissé szomorúan tolta be az utolsó métereket, de mint kiderült a fantasztikus technikájával a verseny során megszerzett előnye, a verseny végén keletkezett időveszteség ellenére is az első helyet biztosította számára. 

Tucker összegzése a versenyről: 

„Az első helyet szereztem meg az osztályban, és ez nagyon meglepett! Azt hiszem, hogy a Sur-Ron nagyon jól szerepelt. Majdnem sikerült végigmennem az akksival, de a harmadik kör végén már átváltottam normál (3kW) módba, és körülbelül három-négy kanyarnyira a céltól végül teljesen lemerült. Szerencsére még ez volt a lehető legjobb hely, hogy a motor végleg megadja magát. Minden kör közel 9 km volt, tehát alapvetően cirka 27 km kemény endúrózás, amit mindössze 58 perc alatt teljesítettünk a Sur-Ronnal. ”

Lássuk Trucker videóját:

További blogbejegyzéseink

Surron Ultra Bee az elektrorider kínálatában
Jelentős jövedéki adó emelés vár ránk 2024-ben
2024. január 1-től a kutakon körülbelül bruttó 41 forintos emelésre kell számítani a Mol közleménye szerint.
Karácsonyi nyereményjáték az elektrorider instagram oldalán
Az elektrorider idén karácsonyra különleges nyereményjátékkal kedveskedik: nyerj 2 főre szóló elektromos élménymotorozást Jeli Attilával!
Cipősdoboz gyűjtőpont az elektrorider
Készíts össze egy karácsonyi cipősdobozt, és hozd be hozzánk az elektrorider székhelyére. Minden kedves érkezőt egyedi csoki csomaggal várunk.
A Talaria gyártó 2023 év elején dobta piacra második elektromos terepmotorját a Talaria X3 -at (vagy más néven a xXx-et) és nemcsak szerintünk, de a nagyérdemű szerint is nagyon eltalálták

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat