Tromox Ukko S 2023 – Csendben a sorok között

A világpiaci helyzet napjainkban megkívánja, hogy alternatív módokat keressünk minden fosszilis energiát felhasználó eszközre, amitől hétköznapjaink biztonsága és kényelme egyaránt függ.  A környezettudatos életmód elterjedésével elkerülhetetlenül eljutunk az elektromos közlekedés kissé szokatlan, de mindenképpen jövőbe mutató irányába.

Ezt a trendet igyekszik kielégíteni a Tromox elektromos motorokat gyártó nemzetközi vállalat. Az  Ukko S elektromos motor forgalomba állításával egy kényelmes, mégis olcsón üzemeltethető megoldást kínál a hétköznapok utazására. 

A Tromox Ukko motort Vasas Barbi és Dani tesztelte nekünk.

Az első benyomás

A Tromos Ukko S elektromos motor - elektrorider

A Tromox Ukko S az átlag motorokhoz képes kisebb felépítéssel rendelkezik, könnyen manőverezhető, dinamikusan gyorsuló kétkerekű, így szuper választás lehet városi és elővárosi közlekedésre. 

A design meglehetősen el lett találva, bár az első traktus kicsit az egyik Japán gyártó motorjára hasonlít, de egy ízléses, vagány kis villanymotorról van szó.

Energiatakarékosság a Tromox Ukko-ban

A háromféle vezetési módozat lehetővé teszi a sofőr számára azt, hogy eldöntse, milyen lendülettel akarja hajtani a gépet: eco, dinamic vagy sport. Az energiatakarékos módot (60 km/órás korlátozás) választva a kijelző max 150 km-es hatótávot jelez, ami tapasztalataink szerint a valóságban inkább 120-130 km-nek felel meg. Sport fokozatban, ahol simán tartható a 80-90-es tempó, nagyjából 70km-rel lehet tervezni. Nagyon jól ki lehet vele gyorsítani sport módban a piros lámpától, simán el tudsz vele menekülni a forgalom elől, amit a fékek, a futómű és a kormányzás is lehetővé tesz. Egyáltalán nem melegszik, ami lássuk be, nyáron hatalmas előny egy benzinessel ellentétben. Viszont a kerekek mérete lehetne picit nagyobb, hogy a kátyús utakon kényelmesebben lehessen közlekedni.

Az  energiatároló egység – leánykori nevén akkumulátor – kivétele nem egy bonyolult dolog, egészen gyors procedúrával kivitelezhető, de nem feltétlenül szükséges, hiszen a motor közvetlenül is tölthető, ha van a garázsban, a tárolóban, vagy az udvaron erre lehetőség. 

Tromox Ukko S városi elektromos motor
A Tromox Ukko S elektromos motort tesztelte Vasas Barbi és Dani

Modern és keyless

Manapság már nem meglepő, hogy néhány gyártó az új motorokat keyless megoldásokkal dobja piacra. Az Ukko távirányítóval és NFC-s technológiájú kis kártyával indítható és zárható, a kijelzőn pedig nincs gomb, így a beállításokkal a Tromox alkalmazásán belül lehet babrálni. 

Energiatakarékossági szempontokból nem meglepő, hogy a kijelző és a lámpák is ledesek. Az indexkapcsoló gomb 3 állásos, kevésbé érezhető, hogy hol áll éppen, ami nem túl szerencsés, hiszen gyakran kellett a kijelzőre pillantani.

Érdekességek az Ukko motorban

A teszt során felfedeztünk egy-két furcsaságot is, mint például a tolatás-funkciót: ugyanis van egy „R” betűs gomb bal kéznél, amit ha megnyomunk, gázadásra hátrafelé indul el a motor. 

További érdekesség, hogy amint fél percnél tovább állunk a lámpánál, vagy a dugóban (mindenféle fék-és gázreakció nélkül), kidob „P” (parkoló) módba, így újra reaktiválni kell az induláshoz, ami biztonságtechnikai szempont miatt van így. Mivel ez a típus inkább városi használatra szánt gyártmány, meglepő, hogy tempomat is helyet kapott, ami jól működik és bizonyos esetekben nagyon hasznos, de a valóságban kevésbé teszi kívánatossá az inkább urban harcszíntérre szánt járművet. 

Kiegészítők

A gyártó számos kiegészítőt kínál az Ukkohoz. Ha valaki pakolhatóvá szeretné tenni, oldaldobozokat és hozzá tartozó konzolt is vásárolhat, valamint különböző design elemekkel tehető kicsit egyedibbé a motor. 

Összegezve

A Tromox Ukko S egy jópofa megoldás azok számára, akik elektromos kétkerekűt keresnek napi szintű közlekedésre. Ez egy közép kategóriás, kétszemélyes, ügyesen használható, ár-érték arányban nagyon jó gép, ami A1-es kategóriával vagy B125-tel vezethető. 

Ha tetszett a cikkünk, nézd meg a tesztvideónkat is:

Barbi & Dani

Pár A Pályán

A Tromox Ukko elektromos motorokat megvásárolhatod az elektrorider webáruházában, vagy vásárlás előtt kipróbálhatod az elektrorider telephelyén!

További blogbejegyzéseink

Tromox Ukko elektromos motor
A Surron Ultra Bee akkumulátora
Elektromos robogók a városi közlekedésben
Jelentős jövedéki adó emelés vár ránk 2024-ben
2024. január 1-től a kutakon körülbelül bruttó 41 forintos emelésre kell számítani a Mol közleménye szerint.
Cipősdoboz gyűjtőpont az elektrorider
Készíts össze egy karácsonyi cipősdobozt, és hozd be hozzánk az elektrorider székhelyére. Minden kedves érkezőt egyedi csoki csomaggal várunk.

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat