Így tartsd tisztán elektromos enduro motorod!

Így tartsd karban elektromos enduro motorod!

A Sur-Ron és a Talaria ultrakönnyű motorkerékpárok, amik elsősorban offroad motorozásra, enduro motorozásra születtek. Ebből adódóan viszonylag kevés burkolat elemet tartalmaznak ami a vízvédelem elsődleges vonala lehetne. 

Mivel sok felhasználó saras környezetben is használja elektormos enduroját, emiatt rendszeresen szükség lehet mosásra, illetve valamiféle tisztítása. Ezen a ponton viszont meg kell jegyezni, hogy a mechanikai forgáspontok, csapágyazás illetve az elektromos csatlakozók nem szeretik a vizet. A csapágyaknál sok helyen van porvédő, O-gyűrű vagy szimering, de idővel előfordulhat víz beszivárgása.

Az elektromos enduroknál a vízzel csak óvatosan!

Talaria TL3000 Sting elektromos terepmotor

A tapasztalatok szerint sajnos ezek a tömítések bár igyekeznek kívül tartani a nedvességet, de segítenek bent tartani is azt. Ebből adódóan semmilyen szinten nem javasoljuk a magasnyomású mosást, vagy kézi autómosó használatát. 

Az óvatos slaggal végzett körültekintő mosás (kihagyva a motor és a vezérlő környékét) viszonylag jó megoldás lehet. Legjobb a nedves ronggyal törölgetés, de ha extrém mennyiségű sár van a motoron, akkor is érdemes száradás után a nagy részét lesöpörni.

Elektromos enduro akkumulátorának tisztítása

Fontos, hogy mosáskor minden esetben vegyük ki az akkumulátort és vigyük el jó messzire. Ennek az egységnek a tömítései nagyon jók, de a csatlakozókat korrodálhatja a víz és ezt sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ezzel együtt időnként érdemes kihúzni a főáramköri csatlakozót is, kifújkálni, vagy ha van mód alkohollal kitisztítani (fültisztító pálcika, vagy használt fogkefe), mert hosszú idő során össze tud gyógyulni a finom por és a nedvesség együttes jelenlététől. Ha a csatlakozóban vizet látunk, fújjuk ki például kompresszorral, vagy ha nincs rá mód, hagyjuk kiszáradni.

Műszaki alkatrészek körültekintő tisztítása

A hajtáslánc elemeinél is fontos, hogy tiszták legyenek a felületek. A primer szíj és szíjtárcsák közé bejutó szennyeződések idő előtti elhasználódást, vagy akár – a Sur-Ron esetében – szíjszakadást is okozhatnak. Mivel a szíj nem igazán tud nyúlni, így bármilyen szennyeződést bekapva hirtelen szakadás fordulhat elő. A gyári védőburkolat elemei viszonylag jól megvédik, de van az a mennyiségű sár, ami mindenhová bejut. A végáttétel lánchajtását pedig érdemes a sima megszokott motorozásból már ismert módon tisztán tartani és kenni. A láncról a koszt  kefével lassú forgás közben le lehet söpörni. Ezt követően láncspray rendszeres használata javasolt, felhasználási módtól függően.

Ha pedig szeretnél egy kicsit jobban képbe kerülni elektromos enduroinkkal, nézd meg az alábbi videót:

További blogbejegyzéseink

Silence városi elektromos motor az elektroridertől
Elektromos motorok - elektrorider
Talaria TL4000 elektromos terepmotor
Tromox Ukko elektromos motor
A Surron Ultra Bee akkumulátora
Surron Ultra Bee az elektrorider kínálatában
Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat