Greyp elektromos kerékpárok

Ha valaki ismeri a Rimac elektromos sportkocsit, akkor ismeri a Greyp elektromos kerékpár gyökereit is. Azt is tudhatja, hogy ez a cég nem akármit szeret gyártani, hanem a legjobbat!

Greyp elektromos kerékpár

A kétkerekű vonalon a Rimac Greyp G12-vel indultak el, ami azt a mára már divatossá vált kategóriát képviseli, ami félúton van az elektromos kerékpár és az elektromos motorkerékpár között. Ez egy hátsó agymotoros, lítium akkupakkos gép, 12kW motorteljesítménnyel, 70km/h csúcssebességgel és 120km hatótávval bíró jármű. Létezik utcai, a segédmotorkerékpár kategóriának megfelelően korlátozott teljesítményű és korlátozatlan sport kivitele. Ez is nagyon jó dolog, de most nem ezt a járművet szeretnénk bemutatni, hanem az elektromos MTB kerékpár családjukat.

Greyp G6 modell

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default” custom_margin=”||-2px|-4px||”]

A cég mostanra megépített egy teljes elektromos MTB kerékpár családot (ld. www.greyp.hu , www.greyp.com ). Először a G6-os sorozat készült el, majd nemrég elkészültek a G5-ösök is. A G6 sorozat tagjai elöl-hátul rugóznak, a G5 család tagjai pedig hardtail elektromos MTB kerékpárok. Rövidesen jönnek majd trekking és utcai modellek is, de azok még nem készültek el, csak az MTB család teljes, de minket szerencsére pont ez a kategória érdekel.

Ezek az elektromos kerékpárok amellett, hogy brutálisan jól néznek ki, ugyanazt az igényességet és technológiai fejlettséget hordozzák, mint a Rimac sportkocsik. Az összes típus nagyon igényes karbonvázzal készül, high end kerékpáralkatrészekkel (rugóstagok, váltó, fékek, agyak, stb.).

Milyen a Greyp elektromos kerékpár elektromos része?

Ami nagyon izgalmas és egyedi, az a Greyp kerékpárok elektromos része. Már az elejétől kezdve 700Wh-s akkumulátorral készültek ezek az elektromos kerékpárok, míg a többiek még erősen az 500Wh-t preferálták. Ez 40% plusz hatótávot jelentett akkor és jelent még most is, mert a többi gyártó jellemzően még mindig nem tart 700Wh-nál. A kiemelkedő kapacitás mellett az akkumulátor csere könnyedsége is páratlan. Az akkupakk egy mozdulattal kiemelhető és betehető, míg más elektromos kerékpárokon ehhez csavarozni, fedőket leszedni, esetleg a kerékpárt felfordítani szükséges.

A motorja sem a megszokott típusok közül való. Két motorral rendelhetők ezek a kerékpárok ( http://www.mpfdrive.com/ ): az utcára is alkalmas verziók 250W-os, 90Nm-es motorokkal készülnek,  a kizárólag sportcélokra készült darabok 460W-os motorral vásárolhatók meg. Ami ezekben a motorokban különleges, hogy a csapágyazás olajfürdőben forog, a motorblokk teljesen szigetelt víz és por ellen, nem úgy, mint több konkurens márka, amik gyakran tönkre mennek a motorba bejutott szennyeződések miatt. Ez egy MTB esetében fontos szempont lehet. A motoron működő hajtás-szoftver a Greyp-é. A rásegítés 5 fokozatban állítható. Azonnal feltűnik, hogy nagyon diszkréten működik a hajtás. Míg más elektromos kerékpárokon a legerősebb rásegítés esetében már úgy érezzük, hogy motorozunk, csak a lábunk is mozog, itt elhisszük, hogy főleg mi hajtunk és a motor csak rásegít.

Egyedi jellemző, hogy mind a G5, mind a G6 sorozatban integrált 4G/LTE kapcsolat van, így távolról is elérhető a kerékpár a telefonunk segítségével. Üzenetek jönnek a kerékpártól, jelzi ha piszkálják, mi is küldhetünk üzenetet a kerékpár saját kijelzőjére, sőt az integrált kamerák által látott képet is megnézhetjük. Ez sok(k) így egyszerre, vegyük sorra ezeket!

A 4G kapcsolat akkor működik, ha a kerékpárt bekapcsolják, vagy ha az STAND BY módban van. Teljesen kikapcsolt állapotban nincs kapcsolat (így energiafogyasztás sem).

A kerékpáron van egy integrált LCD kijelző, ami mutatja a legfontosabb adatokat, de fölé lehet fogatni egy okostelefont, ami a letöltött gyári applikációval rengeteg hasznos funkciót tud.

Az előre és hátra is beépített 1080-as széles látószögű kamera folyamatosan működik. A kamera képe a telefonon látható, a kormányon levő joystick-kel a felvétel bármikor elindítható és a felvétel iránya váltogatható. Az applikációval lehetséges útvonalakat tervezni. A tervező figyelembe veszi a kisebb földutakat, turista utakat is, tehát jól használható.

Greyp elektromos kerékpár – extra szolgáltatások

A Greyp elektromos kerékpárokhoz adnak egy pulzusmérő karpántot is, így a FITNESS menüben látjuk mi a helyzet velünk, sőt, a rásegítést is képes a bicaj szabályozni a pulzusunk függvényében.

A POTATO menü nagyon jó dolog. Kirajzol egy kört (krumplit) az aktuális helyzetünk körül, megmutatva, hogy a domborzat függvényében meddig juthatunk el az aktuális töltöttséggel. Ha a krumplin belül rábökünk egy helyre, akkor láthatjuk a domborzati változásokat az adott pontig.

Ilyen szolgáltatásokkal, képességekkel ellátott elektromos kerékpár nagyon kevés létezik. A Greyp nagyon megelőzte a korát és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ezt az előnyét meg is tartja. A fentiek tükrében látszik, hogy ezek az elektromos kerékpárok nem a legolcsóbbak közül valók, de a minőséget és a szolgáltatásokat figyelembe véve egyértelmű, hogy az ár/érték arány nagyon kedvező!

További blogbejegyzéseink

Élménymotorozás Piliscséven
Silence S01 nagyteljesítményű elektromos robogó
Silence városi elektromos motor az elektroridertől
Elektromos motorok - elektrorider
Talaria TL4000 elektromos terepmotor
Tromox Ukko elektromos motor
Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat