Silence S01 a legjobb elektromos robogó? 

Nem könnyű meghatározni, hogy mitől lesz egy elektromos robogó a legjobb elektromos robogó, és nem is biztos, hogy létezik ilyen, de nekünk van egy jelöltünk, mégpedig a Silence S01-es modellje. Sokféle elektromos robogót próbáltunk ki, de a Silence S01 nagyon sok szempontból kiemelkedik a mezőnyből.

A Silence elektromos robogó a legjobb elektromos robogó
A Silence elektromos robogó könnyen fordul a városi utcákon

Mitől jó egy elektromos robogó?

Több szempontot is figyelembe kell venni, ha a legjobb elektromos robogót keressük. Ezek:

  • teljesítmény,
  • hatótáv,
  • design,
  • kidolgozás minősége,
  • megbízhatóság,
  • ár,
  • egyéb szolgáltatások.

A teljesítmény

Az elektromos robogókat városi és elővárosi közlekedésre tervezik. Akkora teljesítményre van szükségük, hogy fürgébbek legyenek a forgalom többi résztvevőjénél. 

A KRESZ szerint is szabályos a piros lámpáknál a sor elejére menni velük, de ha már így tesz az ember, akkor jó ha meg is tartja az első helyét és nem hátráltatja a mögötte elinduló autósokat. A segédmotorkerékpár kategória 4 kW maximális teljesítményre és 45 km/h maximális sebességre van korlátozva. 3-4kW szükséges (és elégséges) a megfelelően sportos induláshoz, a 2 kW alatti motorok inkább csak megyegetnek, de az már nem az igazi. Egy 3-4kW-os teljesítmény tehát már elegendő lenne, de sajnos a 45-ös végsebesség nagyon kevés.

A budapesti, vagy más nagyvárosi forgalomban mindenki gyorsabban megy ennél, így hiába a megfelelő gyorsulás, hamar beérik az autók a kis robogót és kezdődik a kellemetlen, és nagyon veszélyes útról való letolás. Egy 3-4kW-os robogót persze ugyanúgy fel lehet húzni 60-70km/h végsebességre, mint ahogy azt a benzinesekkel is sokan teszik, de az meg szabályellenes, úgyhogy egy másik, legális megoldást érdemes keresni.

A Silence elektromos robogó
A Silence a legjobb elektromos robogó?

Mi a megoldás?

Egy nagyobb kategória, ami képes nemcsak jól gyorsulni, de magasabb sebességet is elérni. Egy nagyvárosi, elővárosi ingázásnál a 100 km/h végsebesség teljesen megfelelő, városon belül pedig úgyis maximum 70-nel lehet menni.

A vezetési módok

A Silence S01 három vezetési móddal rendelkezik, ahogy a legjobb elektromos robogók is. 

Az Eco fokozatban is 65 km/h a sebességkorlát, a City mód 86-ig engedi gyorsulni a motort, a Sport módban pedig 100 km/h a végsebesség. A vezetési módok közt kapcsolgatva nem érződik jelentős teljesítményváltozás, tehát a gyorsulás hasonló bármelyikben. Amiben különbség van, az a visszatápláló fékezés működése. Az Eco módban gurulás közben folyamatosan erősödik a fékerő és a visszatáplálás, a City módban ez állandó és nem túl erős, így lehet a forgalommal vitorlázni, a Sport módban pedig úgy működik, mint az elektromos autóknál az e-pedál. A gázmarkolat állásától függ a visszatáplálás erőssége, ami lehet nagyon erős is, ha hirtelen engedjük vissza a gázt. Így a tárcsafékek használatára alig van szükség.

Fontos szempont a hatótáv

A legjobb elektromos robogóktól elvárható a 80-150km-es hatótáv. Az ilyen hatótávra már rendszerint a futárok sem panaszkodnak, a civilek nagy részének pedig legtöbb esetben ennyire sincs szüksége. Sok elektromos robogó tud ennél a távnál kevesebbet, ami nem is jelent feltétlenül problémát, de nem árt tudni, hogy mire fogja használni az ember a gépet. Az akkunak kibírni csak egy napot kell, mert esténként úgyis fel lehet tölteni, de a teljes napot azért jó ha némi tartalékkal teljesíteni tudja.

A Silence S01 országúti használat mellett is tudja a 80 kilométert, városi forgalomban pedig egyáltalán nem gond a 100 km-es hatótáv túllépése. A mai akkutechnológiával ennél nagyobb hatótávot biztosítani nem biztos, hogy érdemes, mert nagyon nagy lesz a motor tömege és az ára is az egekbe szökik. Már az elektromos autóknál is rájöttek, hogy nem kell nagyobb akkupakkot tenni az autóba, mint amit a várható használat igényel.

A design

A design egy szubjektívebb, de azért megfogható dolog, és a legjobb elektromos robogótól elvárhatjuk, hogy jól is nézzen ki.

Kinézet

Mindenki szeret szép dolgokat használni. A legjobb elektromos robogók egyediek és a design-juk kialakítását komoly tervezőirodákra bízzák. A kínai tucat-robogóknál is van tervezés, de pl. rengeteg típust ismerünk ugyanazzal a „kasztnival”. Sok szép modell is van közöttük, de vannak olyanok is, amik az európai szemnek már nem felelnek meg.

Az ergonómia

A design másik része az ergonómia. Nagyon sokat számítanak az apróságok, hogy megfelelő helyen vannak-e a dolgok, hogy akkorák-e amekkorának lenniük kell, hogy könnyen kezelhető-e egy kapcsoló, kényelmes-e az üléspozíció, van-e tárolórekesz, abba befér-e aminek kell, van-e USB töltő csatlakozási lehetőség, ami a mai okostelefonos világban már fontos szempont, vagy hogy rendesen látni-e a műszereket, amik azt jelzik ki amit kell, stb. Ez mind nem befolyásolja azt, hogy a robogó elvisz-e A-ból B-be, azt viszont igen, hogy közben hogy érezzük magunkat. Mint egy legjobb elektromos robogó aspiráns motor, az S01 ebben a kérdésben is erős.

Silence S01 nagyteljesítményű elektromos robogó
Az S01 nagyteljesítményű elektromos robogó

A minőségi kidolgozottság

A robogó kidolgozásának minősége sem mindegy. Vannak olyan modellek, amikhez közeledve, egészen két méteres távolságig nagyon tetszetős dolgokat látunk, viszont közelről nézve már látszanak a problémák. Illesztési pontatlanságok, sorjás alkatrészek, béna, idejétmúlt műszeregység, csúnya, kényelmetlen, esetleg gyárilag gyenge kezelőszervek, kapcsolók, nem szép hegesztések, stb. mind olyan szempontok, amik meghatározóak lesznek vásárláskor.

Amellett, hogy a felhasználó minden nap találkozik ezekkel a dolgokkal, a kidolgozás minősége már a megbízhatóságban is szerepet kap. Ilyen szempontból is kiemelkedik a Silence S01. A kivitelezés és a beépített alkatrészek, kapcsolók prémium minőségűek, a lámpák LED-esek és sokkal jobb fényt adnak, mint a halogénesek. A futómű és fékek is kiválóan működnek.

A legjobb elektromos robogó megbízhatóan működik

A megbízhatóság az egyik legfontosabb jellemzője bármilyen műszaki cikknek. Noha mostanában nem divat a tartósság, de valójában mindenki azt szeretné, hogy a járműve minél tovább működjön hibák nélkül. Az elektromos robogók rendszerint agymotorral kerülnek gyártásra, ami jó, mert nincs áttétel, ami meghibásodhatna.

Egy jó agymotor megfelelően zárt, elektronikusan is védett, így csak nagyon sok használat után esetleg csapágyat kell benne cserélni, hogy aztán megint sok ezer kilométert tudjon futni. Az elektronikák bírják, amíg bírják, persze ezeknél sem mindegy az alkatrészek és a gyártás minősége, de ami az elektromos robogók lelke és legkritikusabb része, az az akkumulátor.

A legjobb elektromos robogókban a legmodernebb lítiumos cellák vannak, de csakis neves gyártóktól. LG, Panasonic, Samsung, Tesla. Ha kínai gyártókkal tárgyal az ember, rendszerint kérdezik, hogy milyen cellákkal legyen az akkupakk kínaival, vagy márkással? Az árkülönbség jelentős, de ez azt is jelenti, hogy a minőségi különbség is az. A Silence akkumulátorokat vizsgálták, miután 40 000km-t használták őket, professzionális napi használatban (futárok, postások). Az átlagos akkukapacitás még ezután is 97%-os volt! Tehát tényleg ő a legjobb elektromos robogó?

Silence elektromos robogó töltés
A Silence akkumulátora könnyen kivehető és otthon tölthető

A Silence akkumulátora abból a szempontból is egyedülálló, hogy az akkupakkba egy fűtőegység is került, ami hidegben az akkumulátort felmelegíti az ideális töltési hőmérsékletre, és a töltést csak ezután kezdi meg. Ez az akkumulátor élettartamára óriási pozitív hatást gyakorol, és olyankor is fel lehet tölteni az akkumulátorokat, amikor egy másik, fűtéssel nem rendelkező akkupakkot már nem.

Az elektromos robogó ára

Talán az ár az egyetlen dolog, amibe a legjobb elektromos robogóknál bele lehet kötni, de ez is csak az újonnani vételárra mondható, mert üzemeltetési költségekben az elektromos robogók sokkal kedvezőbbek, mint a benzines társaik.

A Silence S01 új ára 2,7 millió forint. Egy hasonló kategóriájú és minőségű benzines versenytárs 2-2,1 millió körüli áron kapható meg. Ezen legrövidebb távon az állami támogatás segíthet, ami eltüntetheti ezt a kezdeti árkülönbséget. Kicsit hosszabb távon ez az árkülönbség már meg fog szűnni, mert az elektromos robogókat megdrágító akkumulátorok ára már most is folyamatosan csökken.

A vásárláskor viszont az elektromos robogók előnye, hogy nem kell rájuk regisztrációs adót fizetni, nincs átírási illeték és az éves teljesítményadó is nulla ezekre a motorokra. További megtakarítást jelent, hogy a jelenlegi árak mellett árammal nyolcadannyiba kerül a közlekedés, mint benzinnel. Ehhez jön még, hogy az elektromos robogók karbantartása gyakorlatilag nulla. Nincs olaj és szűrőcsere, nincs szíj és görgőcsere, lassabban kopnak a fékek, stb. Így, egészében nézve a dolgot már nincs is akkora hátránya az elektromos robogóknak!

Más előnyök vagy hátrányok

A fentebb tárgyalt pontokon túl, vannak még előnyei/hátrányai az elektromos robogóknak. Ilyen például, hogy az ülés alatti tárolórekesz rendszerint a benzines robogóknál nagyobb, mint az elektromosoknál, mivel az elektromos robogók nagy részénél azt a helyet elfoglalja az akkumulátor. Nem így a Silence S01, ami egy óriási, teljes értékű, sok benzines robogóét is meghaladó pakolórekesszel rendelkezik, ami megint csak teljesen egyedülálló az elektromos robogók között.

A legjobb elektromos robogókban van hátramenet. Ez kellemes, ha egy szűk helyről kell kimozgatni a motort hátrafelé, mikor csak úgy férünk hozzá, hogy ráülünk.

Nagy előnye még a Silence S01-nek, hogy rendelkezik egy olyan applikációval, amivel szintén csak a legjobb elektromos robogók. Meg lehet osztani a motort kulcs nélkül egy PIN-kóddal, útvonalat lehet tervezni vele az akkutöltöttségnek megfelelően. Ha valaki piszkálja, a motort, a telefon azonnal jelez, és a beépített GPS és adatkapcsolat révén bármikor látható, hogy hol van a Silence.

Milyen más elektromos robogók vannak a piacon?

Az elektromos robogók között is folyamatosan jelennek meg egyre újabb gyártók, újabb típusok, előfordul, hogy több is egy évben, ami nagyon jó. Ezek közül kevés azonban az olyan, amelyik már több éves tapasztalatot halmozott fel, megfelelő darabszámban adott el, hogy kiderüljenek a hiányosságok.

Vannak európai gyártók, akik jó termékeket gyártanak, ilyen pl. a Govecs e-Schwalbe modellje, ami a régi Simson Schwalbe formáját örökölte, de BOSCH hajtáslánccal. Ez egy középmotoros megoldás, bordásszíjas hajtással. Az akkupakkja kicsivel 5kWh alatt van, a végsebessége ennek a modellnek is 100km/h (most csak az L3e kategóriáról beszélünk). Ez nem véletlen van így, a városi közlekedésre ez optimális.

Ez a robogó hasonló kategória mint a Silence, de több dologban gyengébb. Az ülés alatti pakolóhelyben még versenyben sincs a Silence S01-el, nincs benne GPS és az applikációja is nagyon gyenge a Silence-hez hasonlítva (a legtöbb országban, így itthon sem elérhető), nincs benne akkufűtés, egyébként árban hasonló az S01-hez, de például ehhez egy pótakkumulátor ára többszöröse az S01-hez hasonlítva.

További blogbejegyzéseink

Talaria TL3000 Sting elektromos terepmotor
E-TWOW Elektromos roller GT SL
Silence városi elektromos motor az elektroridertől
Elektromos motorok - elektrorider
Talaria TL4000 elektromos terepmotor
Tromox Ukko elektromos motor
Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat