Jelentős jövedéki adó emelés vár ránk 2024-ben

2024. január 1-től a kutakon körülbelül bruttó 41 forintos emelésre kell számítani a Mol közleménye szerint.

A jövedéki adó emelésének indoka

Hiába mutatnak a piaci folyamatok egyébként az árak csökkenése felé, a kormány nem szeretne konfrontálódni az unióval, így bevezeti a megemelt jövedéki adót. Az emelést az uniós minimum adómértéknek való megfelelés miatt szükséges végrehajtani.

„Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, eljött az ideje.”

Mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
Hernádi Zsolt, a Mol elnöke az üzemanyag ár emelésről
Hernádi Zsolt, a Mol elnöke az üzemanyag ár emelésről beszélt az ATV műsorában a jövedéki adó emelése kapcsán

Az idén lefogadott gázolajra nem vonatkozik az emelés. Az alap gázolajok fél évig eltarthatóak, így érdemes előre betankolni a 2023-as árakon annak, aki ezt tárolni is tudja. Természetesen ehhez a megfelelő tároló kapacitás is szükséges, mellyel legtöbben nem rendelkeznek.

Igaz ugyan, hogy nemrégiben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, majd az országgyűlés szezonnyitó ülésén Orbán Viktor miniszterelnök arról beszéltek, hogy a kormány figyelemmel kíséri az üzemanyagárak emelkedését. Kifejtették, hogy készek beavatkozni, ha az szükséges, és havi rendszerességgel kérnek majd jelentést az ágazat szereplőitől.  De egy hatósági ár bevezetése és alkalmazása nagyon kontraproduktív tud lenni, a közelmúlt történéseiből tanulva. A nyomott, alacsonyan tartott ár mellett megindulhat az üzemanyag-turizmus, mely szintén az ellátás bizonytalanságához vezethet.

Érdemes ezért mindenképpen elgondolkodni azon, hogy meddig tudjuk ezeket a járműveket ilyen árak és intézkedések mellett, és nem utolsó sorban a jövedéki adó folyamatos emelése mellett fenntartani.

Az elektromos motorok fenntarthatósága

Az elektromos járművek területén zajló folyamatos kutatás és fejlesztés várhatóan tovább javítja a fenntarthatóságot, beleértve az akkumulátorok hatékonyságának és újrahasznosításának fejlesztését is. Több olyan gyártót is találunk manapság, akik elől járnak a fejlesztésben, és a minőséget képviselik, vagyis hogy a tömeggyártás mellett minél tökéletesebb motorozási élményt nyújtsanak.

Érdemes olyan más közlekedési formákhoz hasonlítani az elektromos motorozást, mint pl. a tömegközlekedés, vagy az autózás. Ráadásul mindenképpen érdemes azzal faktorral is kalkulálni, hogy a motorozás, mint a leggyorsabb városi közlekedési forma rengeteg idővel megtakarít.

Az elektromos motorok üzemeltetése

Egy elektromos motort egy benzines költségeinek tizedéért lehet üzemeltetni, a különbséget az üzemanyag és a szervizköltség adja. És persze az, hogy nem kell jövedéki adóval számolni. Ha  a kényelmet, a gyorsaságot vagy a fogyasztást nézzük, akkor benzinre átszámítva egy elektromos robogó átlagosan 3 dl-es fogyasztással büszkélkedhet. Ez a mai benzinárak mellett egyszerűen überelhetetlen. Az akkumulátorok kivehetőek, töltésükhöz pedig csupán egy hagyományos konnektorra van szükség, ami nagy előnynek számít. Emiatt az utóbbi években rengetegen váltottak elektromos közlekedési eszközre, ebben pedig kiemelkedő az elektromos motorok száma.

Elektromos robogó vagy elektromos terepmotor?

Blog cikkeinkben rengeteg fajta motort és robogót kielemeztük már.

Az elektrorider zászlóshajója a Magyarországon forgalmazott minőségi elektromos motoroknak. Több év tapasztalatával és szakértelmével biztosítjuk a megbízhatóságot, a motorokat pedig közvetlenül a gyártótól szerezzük be, így garantálva a legjobb árakat.

További blogbejegyzéseink

Tromox Ukko elektromos motor
A Surron Ultra Bee akkumulátora
Surron Ultra Bee az elektrorider kínálatában
Elektromos robogók a városi közlekedésben

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat