Elektromos robogó jogosítvánnyal vagy elektromos robogó jogosítvány nélkül?

Az elektromos robogókkal kapcsolatban a leggyakrabban elhangzott kérdés az, hogy az elektromos robogó jogosítvánnyal vagy jogosítvány nélkül vezethető-e és ha jogosítvánnyal vezethető elektromos robogóról van szó, akkor milyen jogosítvány szükséges hozzá?

Nincs külön elektromos robogó jogosítvány. Ezek az elektromos segédmotorok vezethetők B-s, – vagyis személyautókra szóló jogsival -, vagy bármilyen típusú motoros jogsival. A jármű kategóriákat már ebben a cikkünkben bemutattuk. Lássuk most a jogosítványokat!

 

Mikor vezethető az elektromos robogó jogosítvány nélkül?

Elektromos robogó jogosítvány nélkül akkor vezethető közúti közlekedésben, ha az elektromos robogó maximális teljesítménye nem haladja meg a 4 kW-ot, és a tervezett sebessége a 25 km/h sebességhatárt.

Amellett, hogy ezek az elektromos robogók jogosítvány nélkül vezethetőek, arra kell figyelni, hogy

   • kötelező felelősség-biztosítást kell rá kötni és

   • kötelező a bukósisak használata.

  Elektromos robogó jogosítvány vagy jogosítvány nélkül?

   

  Az elektromos robogók a kategóriájuknak megfelelő jogosítvánnyal vezethetőek.

  Milyen motoros jogosítvány kategóriák vannak?

  A motoros jogosítvány kategóriák az AM, A1, A2, A1/b – B125 jogosítványok. Vegyük végig!

   

  AM jogosítvány

  Az AM jogosítvány a segédmotorokra szóló tipikus jogosítvány. Segédmotoros kerékpárok – vagyis robogók-lehetnek a kétkerekű segédmotoros kerékpárok (L1e kategória) vagy a háromkerekű segédmotoros kerékpárok (L2e kategória). Legnagyobb tervezési sebességük maximum 45 km/h, és teljesítményük nem lehet több 4 kW-nál.

  Az AM jogosítvány már 15,5 éves kortól igényelhető, de fontos kiemelni, hogy a jogosítvány a megszerzéstől számított 2 éven belül kezdő vezetői engedélynek minősül. Ezért ez alatt az idő alatt bármely A kategóriás jogosítvány és B1 kategóriás jogosítvány esetében utas nem szállítható. Tehát, AM jogosítvány esetén sem szállítható utas.

  Az AM jogosítvány egészségügyi orvosi alkalmassági vizsgálat nélkül megszerezhető, és 10 évig érvényes.

  A besorolások alapján a webáruházunkban kapható elektromos motorok közül a legtöbb vezethető AM jogosítvánnyal:

  A városi motorok közül az Nmoto (korábbi Lvneng) robogók, a Coopop valamint a Tromox Mino városi motorok. Ide tartozik továbbá a Daytona E-Viball normál és Delivery változata. Az elektromos robogó jogosítvány kérdése tehát részben itt megoldott.

  A terepmotorok közül AM jogosítvánnyal vezethetőek a Sur-ron Light Bee X és a Talaria Sting R.

   

  A1 jogosítvány

  A1 jogosítvány birtokában maximum 11 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpárt vagy quadot vezethetünk. Ez a teljesítmény az elektromos robogók, motorkerékpárok világában már nagyon jól használható, ráadásul rengeteg gépet csinálnak úgy, hogy beleférjen ebbe a kategóriába. Egy 10kW-os elektromos robogóval pedig már eléggé élvezetesen lehet gyorsulgatni. Őszintén szólva városban, ami az elektromos robogók fő élettere, ennél nagyobb teljesítményre ritkán van szükség, még akkor sem, ha esetleg ketten ülnek a motoron. 

  Pontosítva: A1 jogosítvánnyal legfeljebb 125 cm3-s, 11 kW teljesítményű motorkerékpár vezethető, melynek teljesítmény/tömeg aránya 0,1kW/kg-ot nem haladja meg.

  A1 jogosítvánnyal motoros tricikli is vezethető, melyek teljesítménye maximum 15 kW.

   

  A1/B – B125 jogosítvány 

  A speciális A1/b – B125 kategóriás jogosítvány birtokában maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpárt vagy quadot vezethetünk. Már maga a kategória elnevezés is innen ered: a 125cm3 hengerűrtartalom alapján határozta meg ezt a jogosítvány típust a jogalkotó.

  Ez a jogosítvány gyakorlatilag megegyezik az A1 jogosítvánnyal, csupán a tanfolyam különbözik. Ez egy olyan kategória, ami azoknak készült, akik megunták azt, hogy a folyamatos dugókban töltik az életük egy jelentős részét. Ezért feladják az autó kényelmét a szabadságért, viszont nagy motoros ambícióik egyelőre nincsenek, lényegében a gyorsaság és a hatékonyság számukra a legfőbb szempont. Vesznek egy elektromos robogót, vagy más elektromos motort, és a lehető legalacsonyabb fenntartási költséggel érnek oda mindenhova gyorsan és időben úgy, hogy közben a környezetet is kímélik, kevesebbet stresszelnek, nem fizetnek a parkolásért és nem növelik a városi szmogot, sőt adott esetben még kifejezetten élvezik is a motorozást!

  A besorolások alapján a webáruházunkban kapható elektromos motorok közül az alábbiak vezethetőek A1/b – B125 jogosítvánnyal:

  Az elektroriderhez nemrég érkezett Sur-ron Ultra Bee is ezzel a jogosítvánnyal vezethető!

   

  A2 jogosítvány

  A2 jogosítvány birtokában maximum 35 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpárt vagy quadot vezethetünk, melynek teljesítmény / tömeg aránya 0,2 kW/kg -ot nem haladja meg, és melyet nem 2-szer akkora teljesítményű járműből alakítottak át.

  Az erősebb elektromos robogók kategóriája ezzel a jogosítvánnyal gyakorlatilag lefedhető. Nem nagyon láttunk még ennél erősebb elektromos robogót. Elektromos motorkerékpárt már igen, de az sem gyakori. Jelenleg az elektromos motorok, robogók az akkumulátorok korlátai miatt városi közlekedésre valók, oda pedig tényleg felesleges ennél nagyobb teljesítmény. Jogosítvány megszerzésének feltétele: 18 év.

   

  Közúton nem vezethető elektromos terepmotorok

  Vannak olyan elektromos motorok, melyek közúton nem vezethetőek. Persze ezek nem a robogók, hiszen azokat kifejezetten városi és elővárosi közlekedésre terveztek.

  Közúton nem vezethető elektromos motorok jellemzően az elektromos terepmotorok: a Talaria X3 Concept és a Talaria Sting.

   

  Összegezve

  Elektromos robogó jogosítvány nélkül nem vezethető. 

  Csak egy dolog, amit meg kell még jegyezni: nincs külön elektromos robogó jogosítvány, nincs külön elektromos terepmotor jogosítvány!

   

  További blogbejegyzéseink

  Élménymotorozás Piliscséven
  Silence S01 nagyteljesítményű elektromos robogó
  Talaria TL3000 Sting elektromos terepmotor
  E-TWOW Elektromos roller GT SL
  Silence városi elektromos motor az elektroridertől
  Elektromos motorok - elektrorider
  Elektrorider fekete pöttyök

  Még több érdekelne?

  Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

  Elektrorider fekete pöttyök

  Még több érdekelne?

  Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

  2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

  Zárvatartást jelző felirat