Elektromos robogó jármű kategóriák – melyik mi?

Sokszor érkezik hozzánk a kérdés, hogy milyen elektromos robogó jogosítvány szükséges az adott elektromos jármű vezetéséhez. Erre a válasz igen egyszerű.  Arra a jármű kategóriához szükséges jogosítványra van szükségünk, amelyikbe a kérdéses elektromos robogó, vagy bármilyen más elektromos motorkerékpár beletartozik. 

 

De melyek ezek a jármű kategóriák? Ezt mutatjuk most be.

Elektromos robogók és motorok típusai

Silence S01+ nagyteljesítményű elektromos robogó

Itthon alapvetően kétfelé oszthatók az elektromos robogók, motorok, mégpedig a segédmotorok és a nagymotorok kategóriájára. 

A segédmotorok vezethetők B-s, személyautókra szóló jogsival, vagy bármilyen típusú motoros jogsival. 

A nagy motorok pedig teljesítménytől függően a különböző nagy motor jogsikkal használhatóak. 

Maradhatnánk ennyiben, de főként most, az elektromos hajtás rohamos térhódításával olyan új járműformák jönnek létre, amiket adott esetben nem könnyű besorolni. Nehéz eldönteni, hogy elektromos robogóról beszélünk-e még, ha például nem kettő, hanem három kereke van? Ez manapság nem ritka, úgyhogy nézzük meg kicsit részletesebben a járműkategóriákat és a vezetésükhöz szükséges motoros jogosítványokat!

Milyen robogó, vagyis jármű kategóriák vannak?

Nincs külön elektromos robogó jogosítvány!

Magyarországon az Európai Unióban elfogadott jármű kategóriák érvényesek, amik a következő módon néznek ki:

L1e jármű kategória: a segédmotorkerékpár

Egyszerű, ,mivel az AM, A, A1, A2, A1/B, B jogsival vezethető.
Meghatározása: kétkerekű járművek legfeljebb 45 km/h tervezési sebességgel, amelyben a motor folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW elektromos robogó, motorkerékpár esetében.

 

L2e jármű kategória

Ez is olyan, mint a segédmotorkerékpár, de három kerékkel, és AM, A, A1, A2, A1/B, B jogsival vezethető.

Ide tartoznak a háromkerekű járművek, legfeljebb 45 km/h tervezési sebességgel, amelyben a motor legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos robogó és motorkerékpár esetében is.

 

L3e jármű kategória

Ez a nagy motor kategória, melyhez AM és B jogsi már nem elegendő, és a motor teljesítményétől függ, hogy melyik A-s jogosítvány típussal lehet vezetni.

Kétkerekű oldalkocsi nélküli járművek, a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/h. Teljesítményhatárok nincsenek meghatározva, az elektromos robogók, motorkerékpárok esetében pedig a köbcentiknek nincs sok jelentősége. Ennek a kategóriának a vezethetőségét a jogosítványtípusok és az azokban meghatározott teljesítményhatárok tagolják több részre.

 

L4e jármű kategória

Ez is nagy motor, de oldalkocsival. A jogosítványigénye azonos az L3e típussal.
Kétkerekű oldalkocsis járművek, a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/h. Elektromos robogók estében az oldalkocsi ritkán előforduló eset, de nem lehetetlen.

 

L5e jármű kategória

A háromkerekű nagymotor. Ilyenek pl. a trike-ok. Háromkerekű tricikli, azaz három szimmetrikus elrendezésű kerékkel rendelkező jármű, 45 km/h-nál nagyobb tervezési sebességgel. Sokféle elektromos robogó van ebben a kategóriában. Van, amelyiknek elöl van két kereke, van amelyiknek hátul (pl. Silence S03).

 

L6e jármű kategória

Négykerekű „segédmotoros” kategória. Elektromos robogónak leginkább 2, maximum 3 kereke van, de egyéb elektromos járművek lehetnek ilyenek. Nemcsak a quadok, de kis autószerű járművek, furgonok is ide tartoznak.
Ezek a könnyű négykerekű járművek, amelyek terheletlen tömege legfeljebb 350 kg – elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét -, amelyek legnagyobb tervezési sebessége legfeljebb 45 km/h. Legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos robogó és motor esetében.

 

L7e jármű kategória

Ugyanaz, mint az L6e kategória, de már erősebb motorral rendelkezik, viszont gyorsabban ez sem mehet.
Négykerekű járművek, amelyek terheletlen tömege legfeljebb 400 kg (550 kg teherszállításra kialakított járműveknél) – elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét – és amelyek legnagyobb hasznos motorteljesítménye legfeljebb 15 kW. A kiegyenlítőmű nélküli hajtott tengellyel rendelkező L7e kategóriájú jármű esetében 40 km/h sebességkorlátozás.

Jogosítványigény az L6e és L7e járművek esetében:

  • nyitott kivitelű, áttételes kormánymű nélküli, a motorkerékpárok esetében szokásos kezelőszervekkel kialakított kivitel („quad”) esetében legalább „A1” vagy „B” kategóriára érvényes vezetői engedély szükséges,
  • zárt utasterű, több személy szállítására kialakított, kormánykerékkel és a gépkocsikban szokásos kezelőszervekkel felszerelt kivitel („mopedautó”) esetében a „B” kategóriában érvényesített vezetői engedély szükséges.

Melyik elektromos robogóhoz milyen jogosítvány kell?

Ahogy a cikk elején említettük, a fenti jármű kategóriák kicsit szélesebb kört fednek le, mint az elektromos robogók és az azokhoz szóba jöhető jogosítványok, de a teljesség kedvéért végigmegyünk rajtuk. 

Ha jogosítvány oldalról tekintünk a dologra, ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mely jogosítványtípusok kellhetnek elektromos robogók, motorkerékpárok vezetéséhez.

Silence S01 nagyteljesítményű elektromos robogó

Szerencsére az elektromos robogók és motorkerékpárok jármű- és jogosítványkategóriái tiszták mindenki számára, emiatt ezekkel nincs gond, a tulajdonosaik a jogszabályoknak megfelelve bátran használhatják őket. Az egyre újabb és különlegesebb elektromos járművek besorolásával viszont vannak még gondok. Milyen jármű kategóriába tartoznak? Milyen jogosítvány birtokában lehet használni őket? Elektromos kerékpárok is léteznek a normál 250W-os motoroknál jóval erősebb, több kilowattos motorokkal. A kategóriák ezeknél még pont tiszták, csak az a kérdés, hogy a használóik betartják-e őket.

És ami az egyéb elektromos járműveket illeti

Itt vannak az elektromos rollerek a legkülönbözőbb méretekkel, teljesítményekkel, amik rendkívül hasznos közlekedési eszközök, de rengeteg gondot is okoznak. Ezek értelmes, átgondolt szabályozása nálunk még várat magára. Kár lenne ellehetetleníteni őket, de a szabályozás valóban szükségesnek látszik, mindenki testi épségének megóvása érdekében. Nem beszéltünk még az elektromos gördeszkákról, egykerekű izékről, amik remélhetőleg hamarosan valahogy be fognak illeszkedni a közlekedés rendjébe és biztonságosan színesítik azt!

További blogbejegyzéseink

Élménymotorozás Piliscséven
Silence S01 nagyteljesítményű elektromos robogó
Talaria TL3000 Sting elektromos terepmotor
Silence városi elektromos motor az elektroridertől
Elektromos motorok - elektrorider
Talaria TL4000 elektromos terepmotor
Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Elektrorider fekete pöttyök

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat