9+1 dolog, amit a Talaria X3 elektromos terepmotorról tudni kell

A Talaria gyártó 2023 év elején dobta piacra második elektromos terepmotorját a Talaria X3 -at (vagy más néven a xXx-et) és nemcsak szerintünk, de a nagyérdemű szerint is nagyon eltalálták a piaci igényeket.

A Talaria TL3000 jól vizsgázott, méltó vetélytársa lett a Sur-Ron-nak, de kicsit nagyobb annál minden dimenzióban. Ezért a Talaria megalkotta az X3at, ami méretileg majdnem a Light Bee közvetlen ellenfele.

1. A gyártó

A TALARIA POWER TECH (CHONGQING) CO., LTD a motorok fejlődését és fejlesztését szem előtt tartva nagy-teljesítményű és magas minőségű elektromos motorokat gyárt. Fókuszban azzal, hogy egy motor legyen hatékony, agilis és könnyen vezethető.

Hosszú idő telt el azóta, mióta az első Talaria motorokat összeszerelték. Világaszerte rohamosan nőtt a Talariák iránti érdeklődés, és ma már a gyártó egy nemzetközileg elismert elektromos motorokat gyártó vállalat.

2. A külső és az első benyomás

Talaria X3 Concept elektromos terepmotor
Talaria X3 Concept elektromos terepmotor

Méreteiben hasonló, mint a Sur-Ron. Fél centivel alacsonyabb az ülésmagasság, mégis kisebbnek érződik a motor, mert az akkumulátor elhelyezése miatt 3-4 centivel keskenyebb. Az aksi az oka annak is, hogy súlyban a nagyobb kapacitás miatt 2 kilogrammal nehezebb az X3. Tengelytávban 2 centivel hosszabb az X3, de a kisebb kerekek miatt mégis rövidebb a motor. 

Az X3 különlegessége, hogy nem csak a kijelző, a lámpák, az indexek és persze a coc az eltérés az utcai és az offroad változat között. A street legal rendes utcai gumikat kapott és elöl hátul 17″-es kerekeket. A terep pedig elől 19″ hátul 17″, és normál terep gumival rendelkezik.

Érzésre egy kisebb motor a Talaria X3, mint a Sur-Ron, de a számok néhol nem ezt mutatják.

3. Kijelző és kezelőszervek

Aki már látott TL4000-est annak ismerős lesz minden. Ugyanaz a kijelző és a kezelő szervek, mint a nagyobb testvérnél. Jobb oldalon a Talariától megszokott start gomb, bal oldalon a kis billenő index kapcsoló, alatta a duda és egy táv fény váltó (nyilván csak az utcain). Felül a mód választó. Középen található a színes kijelző, ami fényre vált a sötét és a világos módok között, valamint az oldalán lévő gombokkal vezérelhető. Az USB-C itt sem maradt ki.

4. Az X3 futóműve

Futóművét tekintve egyszerűbb, mint a nagyobb testvérei, vagy a Sur-Ron. Elől eggyel kevesebb az állítási lehetőség, hátul pedig direkt bekötésű a rugóstag, nem tartozik hozzá himba rendszer. Ez ugyan lehet, hogy kemény terepfelhasználásnál hosszú távon hátrány lesz, de elsőre hozza ugyanazt a menetkomfortot és rugózási teljesítményt.

5. Akkumulátor és töltés

A terepmotor megkapta a TL3000 akkumulátorát, csak más elrendezésben, ugyanis itt fektetve van az egység, nem pedig állítva. Ebből adódóan, a Talaria X3-nál máshogy kell kivenni az aksit: felfelé kihúzzuk. A hátsó rugóstag alsó csavarját ki kell venni, és utána lehet nyitni a takaró fedelet. A csavar helyére minden motorhoz adnak gyors zárat, és mivel a fedél is ilyenekkel csukódik, meg lehet oldani a nyitást szerszám nélkül is. Pozitívum az, hogy zártabb helyen található az akkumulátor, így védettebb, bár ez a többi motornál sem szokott általában gondot jelenteni.

A töltője ugyanaz, mint a TL3000-é, így ha van már Taláriánk, kompatibilisek lesznek.

6. Hajtás

Talaria X3 concept elektromos terepmotor
Talaria X3 concept elektromos terepmotor

A motorok teljesítményéről sok adatot találhatunk az interneten. Sajnos a coc papírokban is más módon adják meg ezeket, így matematikailag nehéz kitenni a reláció jelet. Amit viszont a valóságban tapasztaltunk az az, hogy egyformán megy a két motor, ugyan olyan súlyú pilótákkal. Akárhogy cserélgettük, egyformán rajtolnak. 

DE! Azt nem szabad elfelejteni, hogy gyárilag a Sur-Ronnak 48T, míg a Talaria X3-nak csak 44T a hátsó fogaskereke. A primer hajtás egyformán van megoldva, valószínűleg még a szíj is ugyan az. Az egyforma gyorsulás tükrében külön öröm, hogy az X3 végsebessége ezzel a dinamikával is több 5-6km/h-val, ami utcai használatnál pont a 70es határ fölött van már.

Külön  gombbal sport és eco módozat között választhatunk.

7. Fékek

Ugyan azok a fékek kerültek az X3 modellre, mint a többi Talariára. 

8. Garancia

3 év jótállás jogszabály alapján, az akkumulátorra 2 év vagy 800 töltési ciklus. 

9. Az X3 ára

Az ára jelenleg 1.640.000 Forint, ami bizony 400.000 Forinttal kevesebb mint, a Sur-Ron. Ilyen különbségnél már köt kompromisszumot az ember, főleg, hogy a Talaria X3 sok esetben jobb is.

+1 Vélemények az X3-ról

„Mikor először megláttam a Talaria X3 terepmotort, nem igazán értettem, hogy mire is jó, és  hogy mit várjak tőle. Képek alapján gyerek Sur-Ron riválisnak gondoltam, de hamar kiderült, hogy nem összehasonlíthatóak.
Elképesztően formás, designos termék, gyönyörű hegesztések, kidolgozás. Ez a része csillagos 10-es.”

„Teljesen játékmotor, keskeny, könnyű, játékos. Jó a geometriája, minden a helyén, egyértelmű a viselkedése, nincs kérdés és bizonytalanság. Erőben hozza a Sur-Ron teljesítményét és még egy picit. Az újfajta motor teljesítményleadása és viselkedése ultrajó. Élvezettel lehet forgatni, felül is szépen mozog. Nincs meg az az érzés, mint a Sur-Ronnál, hogy csak alul lök egyet nyomatékból, majd vége a műsornak. Ez teljesen lineáris, belsőégésű motor feeling.”

„Futóműve nagyon jól hangolt, direkt kínoztam lépcsőkön, tempós úthibákkal, de végig teljesen stabil maradt. Csillapítás, kompresszió, visszaút csillapítás is a helyén. Nagyon zord terepkörülmények között viszont hamar elfogy a hátsó közvetlen csatlakoztatású rugóstag, nem ugratásra és krosszpályázásra való, arra ott a TL3000 és a TL4000.”

Keresd webáruházunkban: Talaria X3 Concept.

További blogbejegyzéseink

Cipősdoboz gyűjtőpont az elektrorider
Készíts össze egy karácsonyi cipősdobozt, és hozd be hozzánk az elektrorider székhelyére. Minden kedves érkezőt egyedi csoki csomaggal várunk.
A Talaria két új modellel bővítette termékpalettáját, így a tavaly megjelent Sting mellé megérkezett a teljesen új X3 Concept és a Sting R, az eddig is igen jól menő Sting
A Sur-Ron és a Talaria ultrakönnyű motorkerékpárok, amik elsősorban offroad motorozásra, enduro motorozásra születtek. Ebből adódóan viszonylag kevés burkolat elemet tartalmaznak ami a vízvédelem elsődleges vonala lehetne.
Beruházni egy új járműbe mindig alapos és megfontolt döntés. Beruházni egy új elektromos járműbe azonban még ennél is több. Aki egyszer leteszi a voksát az elektromos közlekedés mellett, annak akarva-akaratlanul
Ráncfelvarráson esett át a futárok körében nagy népszerűségnek örvendő Lvneng LX05. Ráadásul egyből két verziót is piacra dobott a kínai anyavállalat.

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

Még több érdekelne?

Kövess minket hasonló izgalmas tartalmakért a social media felületeken!

2023.10.13-án pénteken 12 órától zárva vagyunk. Hétfőn várunk titeket szeretettel a megszokott nyitvatartás szerint!

Zárvatartást jelző felirat